Våra bästa tips

Kvinna byter däck efter punktering

Laga punktering på däck

Däckpunktering uppstår ofta oväntat och oönskat. Här hittar du våra fem bästa tips för att upptäcka och åtgärda en punktering.

Vad är en punktering?

En punktering på ett bildäck är när lufttrycket försämras gradvis och kallas även för smygpunktering. Om du kör runt med en punktering för länge riskerar du att köra sönder både däcket och fälgen. Ta för vana att se över däcken men jämna mellanrum. Inte minst om du kört på något som kan orsaka punktering.

Hur upptäcker jag en punktering?

Om du kör med en punktering upptäcker du det oftast ganska tidigt då det både känns, syns och hörs. Kör du en framhjulsdriven bil kan du märka att höger framdäck är punkterat om bilen drar åt höger och vänster framdäck om bilen drar åt vänster.

Är det ett bakdäck som blivit punkterat kan man ibland köra långa sträckor innan man märker av punkteringen. Speciellt om man har fälgar i en större modell och låg profil på däcken. När ett däck är ordentligt punkterat finns det risk för att däcket smäller. Vänta därför inte för länge med att se över dina däck om du misstänker punktering.

Hur ofta bör jag kolla lufttrycket?

MK Däck & Reparation rekommenderar att du kontrollerar lufttrycket någon gång i månaden. Genom att säkerställa rätt lufttryck kan du dels upptäcka en punktering tidigt vilket undviker skada på däcket eller fälgen. Du kan även säkerställa en optimal bränsleförbrukning med rätt lufttryck

Hur lagar jag punktering på ett bildäck?

Punkterade bildäck bör alltid åtgärdas av en bilverkstad. Vi avråder från tillfällig lagning med hjälp av punkteringssprayer. Ett däck som blivit behandlat med en punkteringsspray är ingen bra lösning. Sätt på reservdäcket eller anlita en bärgningsbil för att ta dig till bilverkstaden.

Våra bästa tips!

  • Ta för vana att se över däcken med jämna mellanrum.
  • Om bilen drar åt något håll – kontrollera så att du inte fått punktering på framdäcket.
  • Kontrollera lufttrycket någon gång i månaden.
  • Vänta inte för länge med att se över dina däck om du misstänker punktering.
  • Vänd dig till en bilverkstad för att laga ett punkterat däck.

Följ gärna våra sociala kanaler!