Våra bästa tips

Två däck med olika mönsterdjup

Rätt mönsterdjup på däcken

Håll koll på att mönsterdjupet är minst 1,6 mm på både dina sommardäck så att du inte bryter mot lagen.

Mönsterdjup för sommardäck

Enligt lag krävs ett mönsterdjup om minst 1,6 mm på sommardäck. Vi rekommenderar dock ett mönsterdjup om 3 mm på sommardäck. Detta gäller generellt i nästan hela Europa och för personbilar med en totalvikt på max 3,5 ton.

Mönsterdjup för vinterdäck

Omvänt gäller ett större mönsterdjup för vinterdäck. Här är 3 mm det minsta tillåtna måttet enligt lag, men ofta rekommenderas ett mönsterdjup om åtminstone 4 mm för bättre väggrepp på hala vintervägar. Detta eftersom vinterdäck generellt sett utsätts för mer påfrestningar, exempelvis att de ska kunna transportera bort snömodd och greppa på is.

Varför är rätt mönsterdjup viktigt?

Rätt mönsterdjup är viktigt att flera anledningar, men framförallt är det viktigt för din och omgivningens trafiksäkerhet. Den största faran uppstår egentligen om du kör med däck som har ett för litet mönsterdjup. Detta då däcken inte får maximal friktion mot väglaget. Däcken får dessutom sämre förmåga att kunna transportera bort såväl snömodd som vatten. Det innebär i sin tur en risk för att vattenplaning kan uppstå. 

Hur mäter jag mönsterdjupet?

Mönsterdjupet kan man lättast mäta med hjälp av en så kallad mönsterdjupmätare, en sådan kan du köpa hos de flesta verkstäder och däckhandlare. Du kan även lätt mäta mönsterdjupet med en femkrona som måttstock. På den nya femkronan så är det ungefär 3 millimeter till de tre kronornas överkant.

Alla sommardäck har något som kallas slitagevarnare, det är små upphöjningar i däcket som är just 1,6 mm, när man har slitit ner så dessa upphöjningar är lika höga som däckmönstret är det hög tid att köpa nya däck!

Det rekommenderas att du kontrollerar mönsterdjupet ungefär var fjärde vecka, speciellt om dina däck har något/några år på nacken eller om du kör många mil per månad.

Våra bästa tips!

  • Se till att dina däck har rätt mönsterdjup för att följa lagen och undvika böter.
  • Rätt mönsterdjup är viktigt för din och omgivningens trafiksäkerhet.
  • Rätt mönsterdjup sparar både tid och pengar då du minskar risken för däckskador.
  • Kontrollera mönsterdjupet en gång i månaden om du har gamla däck eller kör mycket.
  • Använd en mönsterdjupmätare eller femkrona för att mäta djupet.

Läs gärna mer om mönsterdjup på däck här: www.mönsterdjup.se

Följ gärna våra sociala kanaler!